Like
Boldtræning, Fodterapi, Indlægsbehandling

FODnoter til løbere inden sæsonstart

Af: Statsaut. fod & fysioterapeut Michaela Søllingvraa

Vinteren er for alvor på tilbagetog og uret stillet ind på sommertid. Det myldrer frem med ivrige motionsløbere, som har fundet de gode gamle løbesko frem fra gemmerne bagerst i skabet. Nu skal formen trimmes og den skal ha ́alt hvad den kan trække – JA, altså lige indtil fødderne begynder at gøre vrøvl.

Vi har det med at fortrænge undersåtternes behov – de får sjældent vores opmærksomhed, før de begynder at lave seriøs ballade dernede i skoene. Denne lille artikel skal handle om hvad du selv kan gøre for at hjælpe med til, at dine fødder forbliver i topform. Her får du 4 skridt i den rigtige retning…….

Klip en tå (negl) og skrub en hæl….

Det er vigtigt, at sørge for at neglene på tæerne er klippet korte og lige over. På den måde undgår du blå negle som falder af, negle som bliver klemt ind i nabotåen og laver sår eller banker imod skoens tåkap. Klip altid neglen lige over og aldrig ned i siderne. Klipper du dem ned i siderne risikerer du smertefulde nedgroede negle, som kan give betændelse – og det gør seriøst ondt skulle jeg hilse at sige!

Hård hud på fødderne er et signal om, at dine fødder ikke har det helt godt. Gror der permanent et lag hård hud på dine fødder, er der to ting du ikke skal gøre. Du skal ikke ignorere det, og du skal ikke bruge en fodfil.

Hård hud er kroppens måde, at beskytte huden mod tryk og friktion. Bruger du en fodfil til at fjerne den hårde hud, dannes friktion og varme, som stresser din hud, der blot reagerer ved, at danne endnu mere hård hud.

I stedet for fodfilen kan du afslutte dit brusebad med at skrubbe den hårde hud væk med en neglebørste, eller en køkkensvamp. Frottér fødderne grundigt efter badet og afslut med en god fed fodcreme.

Er problemet for stort til, at du selv kan få bugt med den hårde hud, er det bedst at den hårde hud skæres væk. Du kan få professionel hjælp hos en Statsaut. fodterapeut, som blandt meget andet, er uddannet til netop den slags fodproblemer.

Sideløbende er du nødt til at finde ind til selve kernen af problemet, da den hårde hud som nævnt opstår for at beskytte huden mod overbelastning. Hård hud kan opstå pga. fejlstillinger som overbelaster fødderne, men dine sko kan også være synderen….

Den rationelle løsning er at forsøge, at fjerne årsagen og ikke kun symptombehandle. For nogen løbere er et individuelt fremstillede fodindlæg løsningen. Her kan fodterapeuten også hjælpe dig videre.

Hvis skoen trykker….

Gode løbesko er ikke nødvendigvis det dyreste par på hylden i sportsbutikken. Faktisk er der ikke noget videnskabeligt belæg for, at skoen har nogen som helst betydning for om du får skader eller ej. Har du fejlstillinger i dine fødder – kendte problemer i knæ, hofter eller ryg, så er det en anden snak og selvfølgelig noget du bør tage højde for i forhold til dit valg af løbesko. Taler vi om den normale fod er et par billige løbesko, nøjagtig lige så gode som et par dyre. Spring op og fald ned på ekspedientens lange salgstaler, dyre løbestilsanalyser og vælg den sko du synes er mest behagelige at have på. En god sko er en sko der sidder godt fast på foden, så den ikke skrider frem og tilbage. Skoen må ikke trykke nogen steder. En god sko sidder godt til omkring hælen, har en god lukkeanordning og en eftergivelig sål. Det er ligeledes vigtigt, at fødderne kan ånde i skoen.

HUSK sko skal ikke gåes/løbes til – sko skal passe.

Strømper

Det er vigtigt med gode strømper – ikke noget med strømper som giver fugtige, klamme fødder. Fødderne skal kunne ånde. Fugtigt miljø i sko og strømper er grobund for fodsvamp og neglesvamp. Strømper skal på samme måde som skoen passer til din fod og må ikke være for stramme, så tæerne bliver presset sammen.

Fodmassage/boldtræning

Massér/træn dine fødder – og gerne hver dag. Du kan massere dem med hænderne eller med en bold. Vrid også gerne foden og tæerne i alle tænkelige retninger. På den måde udspænder du fodens mange muskler og øger blodcirkulationen. Fodmassage giver fantastisk velvære ikke bare i fødderne, men i hele kroppen.

FIND DIG IKKE I FODSMERTER – FIND EN FODTERAPEUT

Pas godt på dine fødder – de skal bære dig hele livet.

Rigtig god fornøjelse

Kærlig hilsen

Michaela

Related Posts