1
Fodterapi

Er dine fødder også blevet gravide?

Mange gravide og nybagte mødre oplever til deres store fortrydelse, at graviditeten har givet dem større fødder.

I løbet af de ni måneder en graviditet varer, undergår kroppen mange forandringer, og fødderne er ingen undtagelse.

Den gravide mave vokser med lynets hast og det sætter også fødderne under pres.

Mange får tunge, trætte og hævede underben og fødder. Årsagen til problemet er, at livmoderen trykker ned i bækkenet, og vanskeliggør tilbageløbet fra benene. Nedsat aktivitetsniveau, fordi kroppen føles tung og besværlig, fremmer heller ikke ligefrem venepumpens funktion og medvirker i kombination med vægtforøgelse og hormonpåvirkning til de tykke, hævede ankler og fødder.

Hormonelle forandringer og hurtig vægtstigning gør det svært for systemet at følge med. Sener og ledbånd bliver slappere, fødderne ”flader ud” og bliver længere og bredere. Graviditetshormonet relaxin som frigives under graviditeten har som udgangspunkt til formål, at blødgøre livmoderhalsen, og løsne bækkenet, som forberedelse til den forestående fødsel, men desværre går det også ud over ledbåndene i fødderne, som tillige bliver løsere. Hurtig vægtforøgelse og slappe ledbånd kan føre til kollaps af fodens buer, så de ikke længere kan opretholdes og udføre deres tiltænkte funktion. Nedsunken forfod, hammertæer og platfod er ikke ualmindeligt at se hos gravide kvinder og nybagte mødre.

Er høje hæle smart?

Nej, og da slet Ikke hvis du er gravid. Det er en rigtig god idé at undgå høje hæle hvis du er gravid. Fødderne som i forvejen er under pres, bliver yderligere belastet ved brug af forkert fodtøj. Kvinder som ofte går i højhælede sko har i forvejen langt større risiko for at få nedsunken forfod og i kombination med graviditet forstærkes problemet.

Brug af sko med høje hæle gør, at hele kropsvægten kommer til at hvile på forfoden, hvilket den ikke er beregnet til.

Har du først fået nedsunken forfod, kan det give store smerter i fødderne når du går.

Fodproblemer i og efter graviditeten kan undgås, hvis du vælger fodtøj uden høje hæle, sko med god fast hælkappe og plads til forfoden både i bredde og højde.

Hvis du vil være rigtig god ved dine fødder, er daglig træning ligeledes en sund investering. Fodøvelser er med til at styrker føddernes vigtige buer, som skal sikre, at du ikke får uhensigtsmæssige stød op igennem kroppen.

Du kan få flere råd om pleje og træning af dine gravide fødder hos FODTERAPIDK, klinik for fodterapi i Ribe Fritidscenter.

Du kan købe de grønne træningsbolde til dine fodøvelser på klinikken.

Book tid til en dejlig fodbehandling til dine gravide fødder på tlf. 22 59 49 40

I februar måned tilbyder klinikken 25 % på en alm. fodbehandling til alle gravide kvinder, som har lyst til at gøre noget godt for deres fødder. Du får desuden en lækker lille fodcreme med i tilbuddet.

Jeg glæder mig til at se dig og dine gravide fødder

Kærlig hilsen Michaela

Related Posts