Like
Fodterapi, Uncategorized

Har dit idrætsaktive barn hælsmerter?

Hælsmerter hos børn er udbredt, særligt blandt idrætsaktive piger og drenge i alderen 8-14 år. Når vækstzonen (apofysen) på hælbenet ved idrætsaktivitet bliver udsat for gentagne belastninger kan der opstå smertefuld inflammation i den bagerste del af hælen. Tilstanden kaldes apofysitis calcanei eller Severs syndrom.

Hvem får Severs syndrom?

Børn med et højt fysisk aktivitetsniveau har større risiko for at udvikle Severs Syndrom end ikke fysisk aktive børn. Børn, der dyrker sport mange gange om ugen, er således særligt udsatte. Severs syndrom ses specielt blandt børn, der går til fodbold, håndbold, gymnastik, badminton og anden idræt, hvor løb og spring indgår.

Derfor opstår hælsmerterne?

Problemet opstår ved fysisk aktivitet, fordi achillessenen, som hæfter på hælbenet, udøver et for stort træk på hælknoglen, så den vækstzone, som findes i det ikke udvoksede barns hæl, bliver forstyrret hver gang området udsættes for træk fra den stærke sene. Hælknoglens vækstzone er særlig følsom for overbelastning i barnets vækstspurt, hvor der sker hurtig længdevækst og udvikling i muskelstyrke. Den megen belastning hos de aktive børn vil derfor give smerter i hælområdet.

Severs syndrom er dog en fredelig tilstand, som barnet vokser fra uden mén, men det kan være yderst smertefuldt og generende så længe det står på.  Når fodens vækst er afsluttet, typisk omkring 15 års alderen lukker vækstzonen i hælen sig, hælbenet forkalker og den smertefulde tilstand forsvinder igen af sig selv.

Hvordan udvikler hælsmerterne sig?

Hælsmerterne begynder typisk som ømhed i hælene i timerne efter, at dit barn har været fysisk aktivt. Efter nogen tid begynder barnet også at få ondt imens de er aktive. Hvis barnet bliver ved med deres sport kan tilstanden forværres og barnet får svært ved at gennemføre de fysiske aktiviteter og må i nogen tilfælde afbryde træning eller kamp.

Smerterne kan betyde, at barnet bliver mere passivt til træningen og har måske ikke længere lyst til at deltage på lige fod med de andre børn, når der løbes. Et andet typiske tegn er, at barnet begynder at gå på tæerne for at aflaste de smertefulde hæle. Barnet kan også begynde at klage over smerter i hvile. Igangsætningssmerter kan være et symptom, som ses når barnet fx skal rejse sig op fra en stol og begynde at gå igen efter en pause.

Kan smerterne behandles?

Hælsmerterne vil ofte kunne afhjælpes med et individuelt fremstillet indlæg som lægges i barnets fodtøj og aflaster hælen. Indlægget skal i de fleste tilfælde benyttes så længe barnets fødder vokser. Hvis årsagen til hælsmerterne skyldes Severs syndrom, vil indlægget typisk have øjeblikkelig effekt, fordi barnet nu kan gå og løbe uden at belaste den smertende hæl.

Her kan du få hjælp

FODTERAPIDK v/ statsaut. fod- og fysioterapeut Michaela Søllingvraa  kan ved forskellige tests udrede om dit barns hælsmerter skyldes Severs syndrom og klinikken er specialist i fremstilling af individuelle indlæg – også til børn. Bestil tid til konsultation og bestilling af indlægssåler på tlf. 22 59 49 40

Du kan læse mere om apofysitis calcanei eller Severs syndrom her

Related Posts