Like
ekspertiindlæg, expertiindlæg, fodhygiejne, Fodterapi, Indlægsbehandling, indlægsekspert, Indlægsexpert, sunde fødder

Løb dig til et par blå negle

L

Mange langdistanceløbere, særligt dem som løber langt, vil helt sikkert nikke genkendende til fænomenet blå negle som sidegevinst til den lange løbetur – en næsten uundgåelig følgesvend og symbol på det hårde slid.

På klinikken bliver jeg jævnligt præsenteret for ovenstående scenarie – men hvad er årsagen, er det muligt at forebygge de blå negle og hvis skaden er sket, hvad kan man så gøre ved det?

Hvorfor opstår de blå negle?

Når muskler og senen i foden bliver udsat for den store belastning som et langdistanceløb er, begynder foden at give efter.  Når vævet stresses vil det begynde at give efter og foden bliver simpelthen længere. Det betyder at tåneglene nu støder mod skoen, bliver irriteret, der opstår en lille blødning og neglene bliver blå (Runner´s toe)

En anden forklaring kan være at musklen på forsiden af skinnebenet som løfter foden op og gør det muligt at lande på hælen, bliver træt på de lange løbedistancer. Derfor begynder andre og mindre muskler nu at overtage arbejdet for at afhjælpe den trætte skinnebensmuskel. Tæerne løftes derfor overdrevent op i overlæderet i løbeskoene, hvilket giver større tryk på neglen og risiko for blødning og blå negle.

Sådan undgår du at det sker

Ja, du kan selvfølgelig holde op med at løbe, men det kunne jeg aldrig drømme om at anbefale dig, men første skridt på vejen til at undgå blå tånegle er at du klipper dine neglene tilpas korte og vælge et par sko, som er lidt større end normalt til de lange løbeture.

Køb altid dine sko sidst på dagen hvor fødderne er størst, men skoene må på den anden side heller ikke være for store, så foden svupper rundt.

Skoen skal have en god fast hælkappe, som sidder godt på foden og så er det vigtigt at snøre skoen godt fortil.

Når de ting er på plads er det en god ide at styrketræne musklen på forsiden af skinnebenet (tib. anterior ) så den bliver stærkere og mere udholdende, så du undgår overbelastning og det at den må give op på løbeturen.

Hvis skaden er sket vil neglen ofte bliver misfarvet, slippe neglelejet og falde af.  Er der opstået en blødning under neglen, kan det være nødvendigt at få boret et hul i neglen for at fjerne det smertende tryk under neglen.

Rigtig god løbetur

Related Posts