Like
Boldtræning, børnefødder, Diabetes, Diabetesfødder, ekspertiindlæg, expertiindlæg, fodindlæg, Fodsmerter, Fodterapi, Fysioterapi, Genoptræning, Indlægsbehandling, indlægsekspert, Indlægseksperten, Indlægsexpert, indlægsspecialisten, Laserbehandling, laserterapi, overbelastningsskader, Smertebehandling, Smerter i foden, sunde fødder

Hvad er det der “hyperpronation” i grunden for noget?

Først skal vi lige have styr på et par begreber….

”Pronation” er en helt naturlig sammensat bevægelse som sker i dele af fodens led. Bevægelsen indgår  – eller det bør den gøre – hver gang vi afvikler et skridt under gang og under løb. Pronation får foden til at ” flade ud”  og udgør en del af den nødvendige støddæmpning der skal til, når kropsvægten skal overføres til foden. Samtidig er pronation en vigtig tilpasningsmekanisme i forhold til underlaget.

For god ordens skyld hedder den modsatte bevægelse ”supination”, og har til formål at spænde op i foden og danne en stabil struktur. Supination er vigtig både når hælen rammer underlaget, men primært i afsættet, hvor foden fungerer som en stiv løftearm , som skal giver dig god fremdrift.

Pronation og supination er altså vigtige og undværlige elementer ved gang og løb og ikke i sig selv årsag til problemer og skader!

Det er ved overdreven eller unormal pronation/supination at balladen opstår.

Nu lader vi supinationen ligge  i denne omgang og koncenterer os om pronationen  eller rettere hyperpronation – fordi den hyperpronerede fod er en af de hyppigste årsager til problemer i underekstremiteten i forbindelse med løb.

Hyperpronation kan have forskellig former  – man skelner imellem

  • Forøget pronation
  • Forlænget tidsrum, hvori pronationen sker.

Eller

  • Forkortet tidsrum indtil max. pronation indtræder.

Hyperpronation er altså et mekanisk problem, som giver dårlig biomekanik, og ofte en masse kompensatoriske problemer op igennem underekstremiteterne, bækken og ryg. Derfor giver det god mening at rette, støtte og/eller korrigere denne uhensigtsmæssige bevægelse, så gang- og løbemekanik optimeres.

Symptomer på hyperpronation kan være:

  • Smerter og ømhed langs den inderste fodrand, især under og efter løb.
  • Smerter på indersiden af achillessenen (Achillessenetendinit)
  • Skinnebensbetændelse ( shinspint/inderste skinnebensbetændelse
  • Hælspore/svangsenebetændelse
  • Smerter i knæet  – pga. forkert sporing af knæskal

Behandling

Behandlingen afhænger naturligvis af årsagen til problemets opståen.

I mange tilfælde vil et fodindlæg udgøre en del af behandlingen , fordi et fodindlæg vil kunne støtte, aflaste eller rette op på foden så biomekanikken igen fungerer optimalt og  yderligere overbelastning undgås.

Har du brug for hjælp til at komme af med dine fodproblemer, er du meget velkommen til at

Booke en tid til en fodanalyse hos FodterapiDK på

Tlf. 22 59 49 49  

eller send en mail til michaela@fodogfysioterapi.dk

www.fodterapidk.dk

Related Posts