Like
børnefødder, ekspertiindlæg, expertiindlæg, Fodterapi, Indlægsbehandling, indlægsekspert, Indlægsexpert, sunde fødder

De første spæde skridt…

D

Fundamentet skal være i orden

Når man skal bygger et hus, er det en selvfølge at fundamentet skal være i orden. Hvis fundamentet er svagt eller skævt, er det logik, at man er kommet skidt fra start.  Det er i grunden tankevækkende i hvor ringe udstrækning netop denne helt elementære erkendelse anvendes, når det kommer til mennesker.

Mange fodproblemer kan forebygges allerede fra barns ben af, med lidt fornuftig omtanke for føddernes anatomi og fysiologi.

Spædbarnets fod

Vi kommer til verden med helt vidunderlige fødder – bevægelige, stærke og velformede – funktionelle på alle tænkelige måder. Barnefoden er blød og buttet. Der er tydeligt mellemrum mellem storetå og de andre tæer og tæerne kan spredes ud i vifteform. Fodens knogler er endnu bløde og derfor let formelige, da en del af dem stadigvæk kun er brusk   –  det er netop en af grundene til at man skal passe ekstra godt på de små fødder.

Et karakteristisk træk ved en sund fod er,  at den er tydeligt bredest fortil – og  sådan skal det helst bliver ved med at være. Den brede forfod med tæer som peger ligefrem i forlængelse af mellemfodens knogler er en forudsætning for en god gang- og balancefunktion.

Platfod eller ej…

Mange forældre er unødigt bekymrede for at deres børn er platfodet og skal få problemer senere i livet, men oftest er det unødig bekymring. De fleste børnefødder har ingen eller kun en ganske ubetydelig svangbue de første leveår. Svangbuen er i stedet erstattet af en fedtpude. Det er helt naturligt og fedtpuden tjener som beskyttelse af det bløde børneskelet, indtil knoglerne er så stærke og hårde, at de kan tåle belastningerne fra gang, løb, hop og spring. Svangbuerne udvikles naturligt når barnet får lov til at udfordre sig selv.

Et skridt i den rigtige retning…

Jeg husker, at jeg selv som nybagt mor, næsten ikke kunne vente på, at det lille vidunder skulle rejse sig og begynde at gå,…og jeg tror ikke, at jeg er den eneste mor i denne verden, som har forsøgt at skubbe lidt på, fordi det gav lidt prestige i mødregruppen, at have det mest fremmelige barn – ja sådan var det faktisk, men jeg er da heldigvis blevet klogere. Lad for guds skyld væ´r med at falde i den gryde – når bebsen er klar og foden har vokset sig til styrke til og kan tåle belastningen, så skal guldklumpen såmænd nok rejse sig op og gå.

Der findes uendeligt mange søde og nuttede børnesko, som bare ikke er til at stå for, men lad dem endelig bliver stående på hylderne i butikken, det er en rigtig skidt idé at give dit barn sko på før der er en reel grund til det.  SÅ ingen sko før barnet har taget sine første spæde skridt! Mange gode sanseoplevelser går tabt når fødderne pakkes ind i sko. De naturlige reflekser, som vi har i foden fra fødslen og som er vigtige for vores gang, får dårligere arbejdsbetingelser når fødderne har sko på. De fleste sko forhindrer den naturlige bevægelighed og nedsætter i bogstaveligt forstand datastrømmen til hjernens sensoriske og motoriske centre.

Guide til gode begyndersko

Vi bor desværre i et land hvor vejret betyder at sko er et nødvendigt onde, hvis vi ikke skal få kolde tæer, så sko er nødvendige. En god begyndersko skal være fodformet, så tæerne ikke bliver klemt fortil, men stadigvæk kan bevæge sig inde i skoen. Foden skal have plads til at udvikle sin muskulatur korrekt.  Begynderskoen skal have en fast hælkappe og et højere skaft, så skoen sidder godt fast om den lille fod. En fast hælkappe vil give foden solid støtte, da barnets gang i starten er noget usikker. Sålen skal være blød og fleksibel og uden svangstøtte, så storetåen ligger  i forlængelse af mellemfodsknoglerne, på den måde stimuleres den naturlige gang. Skoen skal have en god lukkeanordning så den kan justeres over vristen og dermed tilpasses barnets fod.

Husk at børns fødder vokser….hurtigt endda, så der skal være voksetillæg i en god begyndersko –  gerne omkring 1-1,5 cm.

God fornøjelse med de små fødder…

Related Posts