Like
Diabetes, Diabetesfødder, ekspertiindlæg, expertiindlæg, fodindlæg, Fodsmerter, Fodterapi, Fysioterapi, Genoptræning, Indlægsbehandling, indlægsekspert, Indlægseksperten, Indlægsexpert, indlægsspecialisten, Smertebehandling, Smerter i foden, sunde fødder

Gigtramte fødder skal i de rette rammer

HER får du fod- og fysioterapeutens tips til, hvilke sko du skal gå efter, hvis dine fødder er ramt af gigt.

Pasform, såler, og gænge i sko betyder meget, hvis de skal støtte plagede gigtfødder.

For at du kan træffe det rigtige valg for dine fødder, får du her et par tips med på vejen, så du er godt forberedt næste gang du skal ud og købe nye sko.

Sko skal passe — både i længden, bredden og højden. Det gælder, uanset om fødderne har gigt eller ej. Men har du knyster eller hammertæer, hvor tåleddene løfter sig, fordi tæerne peger nedad, så har du ekstra behov for henholdsvis bredde og en høj tåkappe. Det vil med andre ord sige at man skal vælge fodtøj, der passer til ens udfordringer.

BEDRE GANG MED GÆNGER

Har du slidgigt i forfoden, typisk i storetåen, kan det være godt med en forfodsgænge, der hjælper dig med at komme hurtigere afsted hen over storetåen, når du går. 

”Gænge” tænker du nok, hvad er nu det for noget? Kort fortalt har en sko med gænge lidt samme funktion, som mederne på en gyngestol. Den hjælper dig hurtigere fremad så det ikke gør så ondt i de gigtplagede led. Jeg tror godt, at jeg ved hvad du tænker lige nu — du forestiller dig de grimmeste, klodsede, store sorte sko. Men sådan behøver det ikke at være. Der er heldigvis efterhånden kommet mange, smarte nye designs og farver på markedet. 

Skofabrikanterne nu til dags ved godt, at ingen gider gå i grimme sko. 

Har du gigt i dit ankelled, så er det ikke nok med en forfodsgænge, så må der en totalgænge til, den vil hjælpe dig hurtigere hen over din smerteplagede fod. 

SKAL SÅLER VÆRE STIVE ELLER BLØDE?

Næste spørgsmål er om du skal vælge en blød eller en stiv sål. Sålens hårdhed har stor betydning og de forskellige typer såler fungerer helt forskelligt.

En blød sål tillader foden at arbejde funktionelt, hvilket er godt, hvis du ikke har nogen problemer. Har du derimod udfordringer i fx. forfoden eller mellemfoden, skal du vælge en stiv sål. I den sidste situation kan det desuden være en fordel at kombinere den stive sål med et fodindlæg der kan aflaste foden yderligere.

Det er ikke SÅ mange sko, som har denne indbyggede gængefunktion, men de findes i specialbutikker rundt omkring i det ganske land. 

TILSKUD TIL FODTERAPI OG INDLÆG

Har du svær leddegigt eller psoriasisgigt, kan du få tilskud til fodterapi, når du har en henvisning fra din læge. Det er lægen, der vurderer, om din tilstand er svær nok til, at du kan få tilskud. Har du andre gigtformer og er pensionist, kan du søge om helbredstillæg i din kommune, hvis din formue er lav.

Er du medlem af Sygeforsikring ’danmark’, kan du få tilskud til indlæg i alle grupper og til fodbehandlinger i gruppe 1 og 2.

Vi ses på Sportsvej 8 i Ribe 

FodterapiDK …holder dig godt gående.

Related Posts